På den anden side siger metrologerne, at risikoen for vinter igen dog er minimale.
De seneste dage med sol og op til 12 grader har imidlertid betydet, at jeg er gået i gang med forårs klargøring af mit havebassin.
Guldfiskene har de seneste dage været i forårshumør og har solet sig helt ved overfladen og på det lave varmere vand i bassinet. Her er vandtemperaturen 14-16 grader.
Rådne blade og stængler
Allerede i efteråret spændte jeg et net ud over bassinet for at det kunne opsamle blade. Derfor gik jeg for et par dage siden i gang med rengøring af bassinet ved at fjerne blade på nettet samt at rengøre bassinets kanter hele vejen rundt – også for visne blade og stængler fra de mange vandplanter.
På den dybeste del af bassinet er der i vinterens løb sunket plantedele til bunds, og de skal nu fjernes med min store vandstøvsuger.
Solen har i den solrige uge fået de grønne trådalger til at formere sig voldsomt. Dem fjernede jeg med håndkraft, inden jeg gik i gang med støvsugeren.
Iltmangel i vandet
Det er vigtigt nu at få alt det organiske materiale fjernet, idet forrådnelsen kræver ilt, som tages fra vandet og dermed fra fiskene, ligesom det organiske materiale danner sumpgasser i bassinets bund.
Derfor skal det væk nu, inden solen og temperaturen bliver for høj i bassinets næringsrige vand, som dermed giver grobund for algerne.
Det tog mig cirka fire timer at få støvsuget bassinet og fjernet så meget organisk materiale som muligt.
Under støvsugning har jeg pumpet cirka en tredjedel af vandet ud over græsplænen, som derved gødes på en god måde. Man må aldrig tømme bassinet helt for vand under rengøringen for at undgå, at det biologiske system kommer i ubalance.
PH-tallet i havedammen
Efter rengøringen tilførte jeg vand fra vandhanen og derefter testede jeg ph-tallet (surhedsgrad), som skal være cirka 6.5. Er ph indholdet for højt (det er det som regel), kan man tilføre PH-sænker.
I vores bassin er der et vandfaldsnedløb på cirka seks meter. Her har jeg i år fjernet alle stenene i nedløbets bredde og fjernet alt organisk blad- og plantemateriale samt aflejret sand og jord fra fire års nedløb.
Der var cirka 50 kilo aflejret sand, jord og plantermaterialer. Det er alt sammen med til at give næring til algevækst.
Nu er det hele rent, jeg sætter det store filteranlæg Bioclear15 000 og pumpe i gang om cirka en måned, når vi formentlig ikke længere har risiko for nattefrost.
Selve filteret med de godt 20 filtre rensede jeg i efteråret, og de har i vinter stået tørt og rent i drivhuset. Når det hele samles igen, bliver der også isat et nyt UV-c rør. Det skal skiftes en gang om året også selvom det lyser. Dette rør tåler heller ikke frost.