Landskabet skifter hele tiden mellem frodige bjergformationer med farverige bougainvillea-buske, hibiscus og nerier samt duftende appelsin- og citronplantager og forrevne kyststrækninger. Langs kysten ligger den ene lille by efter den anden på klipperne direkte ud mod Middelhavet med en betagende udsigt over det turkisblå hav. Det er en fornøjelse at gå på opdagelse i de maleriske smalle stræder med skønne gamle bygninger og et væld af små forretninger og hyggelige caféer. På grund af kyststrækningens skønhed er den med på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
LÆS OGSÅ: Uluru (Ayers Rock) bliver okkerød
Krøyer og H. C. Andersen
Forfattere, malere og musikere og andre kunstnere fra hele verden og lokalt har lige siden oldtiden fundet inspiration til deres kunst her. Vores egen H.C. Andersen var en af de første danskere, som faldt for områdets skønhed, og han fik hurtigt følgeskab af andre berømte danskere, herunder maleren P. S. Krøyer. Han fandt bl.a. ud af, at lyset i området minder meget om det specielle lys ved Skagen.
Positano er kendt for sine pastelfarvede huse og den smukke italienske keramik. Positano har en interessant historie bag sig. Omkring år 1000 flygtede en række grækere fra Paestum i Grækenland hertil og grundlagde byen, og på kort tid blev den således en vigtig kystby. De første turister, der begyndte at komme til Positano i moderne tid, var adelige familier, især fra Italien, men senere er turiststrømmen af almindelige turister vokset. I l950 kom mange amerikanske turister til byen formentlig som følge af, at den amerikanske forfatter John Steinbeck malende beskrev sin fascination af byen i det berømte amerikanske modeblad Harper's Bazaar.
Foruden denne skønne by ligger der langs kysten andre maleriske byer, blandt andre Ravello, Amalfi og Maiori. Det er byen Amalfi, der giver navn til kyststrækningen på grund af dens beliggenhed og kultur og historie. Ravello ligger oppe på bjerget og er en smuk lille by med brolagte gader, hvor der hver sommer holdes musikfestival med klassisk musik. I Maiori ligger Amalfikystens længste badestrand, ligesom der er gode indkøbsmuligheder og hyggelige restauranter i byen. Det var blandt andet i Ravello, at Krøyer fandt inspiration til nogle af sine flotte malerier fra halvøen.
Pompei
Er du først ankommet og hygger dig på Sorrentohalvøen, er der rige muligheder for lidt længere ture i området, bl.a. til vulkanen Vesuv og Pompei. Vesuv ligger i Napolibugten og er 1281 høj. Vulkanen var senest i udbrud i 1944.
Men det mest kendte udbrud skete i året 79 e.k, da et meget voldsomt udbrud udslettede byen Pompei, som på det tidspunkt havde næsten 15.000 indbyggere. Byen blev begravet i et 4-5 meter tykt lag af pimpsten og aske. En stor del af de uheldige indbyggere nåede ikke at flygte. Blandingen af pimpsten, aske og vand dannende en slags skal om de døde, der således blev foreviget i deres dødsøjeblik. I Pompei kan du se udgravningerne og følge livets gang i den gamle oldtidsby.
Når du hygger dig med de kulinariske glæder på Sorrentohalvøen, bør du også prøve den lokale citronlikør Limoncello, som laves af citroner (fra området) og blandes med alkohol, vand og sukker. Et lille glas Limoncello smager bedst efter et godt måltid mad. Flere danske rejsebureauer har ture til Sorrentohalvøen, herunder Vitus Rejser og Gislev Rejser.