Men vikingerne efterlod også gode ting og mange bosatte sig permanent. Derfor findes deres spor overalt, og danske navne findes mange steder. Det var vikingerne der blandt andet grundlagde landets hovedstad Dublin, men også andre byer som Cork, Limerick og Waterford stammer fra vikingetiden.
LÆS OGSÅ: Drik en øl eller to på ferien i Irland
De berygtede krigere, sømænd og handelsfolk formåede dog ikke at påvirke irernes kristne tro, som irerne havde taget imod allerede i det 5. århundrede af St. Patrick.
Irland forblev kristen
Man kan sige, at mens barbarernes horder fejede det romerske imperium over ende og drev Europa ud i en langvarig "mørketid", forblev Irland "helgenernes og de lærdes ø".
Munkvæsenets ordensbrødre bad og studerede i klostrene over hele landet, og flere af munkene sejlede over til kontinentet i spinkle træbåde for at undervise europæerne i skrivekunsten og for at genopbygge, hvad barbarerne havde revet ned.
Kristendommen var derfor stærk, og befolkningen er stadig meget religiøs. Den katolske indflydelse er stadig stor i Irland i dag, og unge og ældre møder pligtskyldig op i kirkerne næsten hver søndag.
Smuk flod og floddal
På vores rundtur mod vest fra Dublin kørte vi et stykke gennem den store slette langs Irlands længste flod Shannon.
Den smukke flod snor sig på en strækning af godt 370 kilometer mellem et utal af søer og bakker, og hvor hver en krumning og indsnævring af floden er kranset af siv og gule sværdliljer, mens de grønne nuancer er overvældende.
LÆS OGSÅ: Rejs til friheden i Irland
Det er muligt mod god betaling af få lov til af lodsejerne langs floden at fiske efter laks. Vi stoppede en dag ved et af disse steder, hvor man kunne fiske. Her slappede vi af og nød roen ved floden og de smukke omgivelser, uden dog at fiskelykken var med os.
Grønne Irland
Langs floddalen ses de runde bakker, der ligesom puffer til hinanden og maser sig opad, bevokset af grønne lunde og skove af løv- og stedsegrønne træer, afvekslende med et mylder af levende hegn.
Selvom her er frodigt, og vi syntes her er en del skov, så hører Irland til et af Irland Europas skovfattigste lande. Men det gøres der noget ved, og ligesom i Danmark plantes der flere og flere småskove med støtte fra EU.
Målet er at cirka 10-12 procent af øens areal skal være skov.
Galway den gamle by
Vi fortsatte vores tur Irland rundt fra Shannon floden mod den kendte by Galway, der ligger ved en lille bugt ud mod Atlanterhavet på øens vestlige side.
Efter at have fundet et hyggeligt sted i udkanten af byen kørte vi til centrum, stillede bilen og gik på opdagelse i den gamle by. Her er farvestrålende huse og brostensbelagte gader.
Byen har omkring 75.000 indbyggere, og at der er tale om en Universitetsby ses tydligt i bybilledet, hvor der er masser af unge mennesker som flittigt besøger byens utallige pubber.
Europas yngste katedral
Vores byvandring begyndte på Eyre Square parken, der er omgivet af imponerende bygning fra 1800-tallet.
Vi kom også forbi den gamle retsbygning, der er en ombygning af et munkekloster fra middelalderen, og nåede frem til Salmon Weir Bridge, hvor stimer af laks hvert forår forcerer floden.
Vi passerede også den bastante katedral, der blev bygget i 1965 og dermed er en af Europas yngste af sin art. Som en del af den gamle bymur ligger Den Spanske Bue fra 1500-tallet.
Irland er fuld af indtryk for øjne og sjæl.