Op gennem 80'erne og 90'erne var Interrail utroligt populære, siden er det gået stødt ned af bakken for denne rejseform. Godt hjulpet på vej af flypriserne som nærmest har været i frit fald sammenlignet med, hvad en flybillet kostede for 20-30 år siden.
I sommer tog jeg godt tre ugers Interrail for første gang. Det kom der denne anderledes rejseberetning ud af: Interrail: 5 lande, 9 byer og 19 kopper morgenkaffe, samt en masse erfaring med længere togrejser. Her får du mine ni gode råd til Interrail.
1. Lav pladsreservationer
Rejser du enten i sommerperioden eller på populære strækninger, er det et absolut must at have pladsreservationer. Ikke alle steder i Europa er togene lige gode og aircon/komfort kan være yderst sparsom. Skal man for eksempel stå op i fire timer fra Berlin til Prag eller endnu værre ligge krøllet sammen i et hjørne af det overfyldt tog, så går meget af charmen ved Interrail. Hos DSB Udland kan de booke pladsreservationer til stort set alle togafgange, såfremt du altså kender din rejseplan på forhånd. Er det ikke tilfældet, bør du (undervejs) senest dagen før din næste rejsedag gå på den lokale togstation og få booket plads til dagen efter.
På mange højhastighedstog kan du slet ikke komme ombord uden pladsreservation. Priserne kan variere alt efter land og tog-type, men udgiften er begrænset i forhold til hele turen, og det er pengene værd.
2. Planlæg korte ture
Skal Interrail-turen være behagelig, og har du ikke alt for travlt med at komme langt, bør du ikke rejse mere end fire til fem timer hver dag. På den måde kan du for eksempel tage af sted klokken otte om morgenen et sted og ankomme klokken 12-13 (lige til frokost) det næste. Derved bliver rejsen ikke anstrengende, og du føler ikke, hele dagen er "spildt" på transport.
3. Rejs ikke hver dag
Hvis du sidder og planlægger hele eller store dele af din tur hjemmefra, så er det en god idé ikke at planlægge at skulle rejse flere dage i træk. Det bliver anstrengende at skulle pakke/pakke ud hver dag og af sted igen. Derudover får du også begrænset tid til at opleve de steder, du gør holdt. Hav minimum én dags pause mellem dine togture. Selvom det er fristende at "nå langt" på kort tid, så ender du med at føle, at du holder ferie i et tog - dét i sig selv er ikke så spændende.
4. Rejs ikke med tømmermænd
Afhængigt af din alder, og hvor vild din Interrail-tur skal være, så er det uanset hvad meget naturligt, at man får indtaget noget alkohol på sin ferie. Af bitter erfaring ved jeg, at fem timer i et overfyldt og varmt tog (uanset at jeg havde pladsreservation), ikke er den bedste kur mod tømmermænd. Kan det ikke undgås, bør du i hvert fald vente til sent på dagen, hvis du skal rejse dagen efter en tur i byen. Med tømmermænd bliver man nemmere irriteret, og ens tolerancetærskel er væsentligt lavere end normalt. En rigtig dårlig kombination med lange togrejser.
5. Husk vand/mad
Rejser man med IC3 i Danmark, kan vi for det meste handle mad og drikkelse på turen. Sådan er det også i nogle lande, hvor de endda ofte har en café-vogn, hvor man kan købe det mest nødvendige. Du bør også huske lidt vand og mad selv også. Dels kan du aldrig være sikker på at kunne købe noget i toget, dels er priserne (som i Danmark) ofte urimeligt høje og endeligt kan gøre turen nærmest ulidelig, hvis man ikke har eksempelvis nok vand på en varm sommerdag. Gå ikke ned på mad og drikkelse!
6. Husk musik/læsestof
Til tider kan det være befriende blot at sidde og kigge ud af vinduet, uden noget andet formål end at slappe af. Men til de lange togture på mere end tre timer, er det også rart at have både noget musik i ørene og læsestof ved hånden. Musik har de fleste allerede på deres iPhone eller iPod, men med læsestof skal man lige huske at tænke sig om. Det nytter ikke at pakke fem store bøger i tasken. Huske du hele tiden skal bære rundt på hele din bagage. Pak en til to bøger, og hvis du læser hurtigt, kan du jo skifte dem ud med nye på vejen. I mange storbyer kan man bytte bøger på særlige caféer/shops.
7. Pak ikke i en kuffert
En kuffert er god og praktisk til flyrejser, hvor du ofte blot skal ud i en taxa og til hotellet. På togrejser, hvor du skal bære meget rundt på dine ting, er den dog ikke så praktisk. En god solid og slidstærk sportstaske eller en rigtig backpack er meget bedre og nemmere at komme rundt med.
8. Vær forberedt på forsinkelser
Rejser du rundt i nogle uger på Interrail, kan du lige så godt gøre dig klart, at der kommer til at være afgange med forsinkelser. At få det europæiske jernbanenet til at fungere hverdag uden forsinkelser er nærmest en mulighed.
Tag derfor tålmodigheds-hatten på allerede inden du tager af sted, da toge ofte er forsinket. Nogle gange kun 10-15 min, men i værste tilfælde op til flere timer (se afsnit 4, 5 og 6).
9. Husk "buffertid" ved togskift
Når du planlægger din tur, især hvis du skal skifte tog undervejs, er det en rigtig god idé at være forberedt på forsinkelser (se afsnit 8), så husk en god buffertid mellem ankomst og afgang af næste tog. Det er utroligt at komme for sent til ét tog, fordi det foregående tog var forsinket. Det kan betyde overnatninger på kolde togstationer og missede hotelværelser.
Hvis du husker at tage højde for alle mine gode råd, så er du næsten sikker en rigtig god interrail tur. Interrail er en fantastisk fri rejseform, som gør det muligt at ændre planer og være spontan. Jeg fortryder i hvert fald ikke at jeg prøvede - og jeg vil gøre det igen.