Læs også: Julen er børnenes fest
Vi er i julemåneden, og hvad er julen uden sange, salmer og musik. Men en af julesalmerne skiller sig ud og er for mig personligt en salme, som får nostalgien til at blomstre. Nemlig Glade Jul, Dejlige Jul. Når jeg synger den eller lytter til den, mindes jeg min barndomsjul, hvor vi altid i min familie gik i kirke juleaften, og her var det traditionen, at menigheden sluttede med at synge denne dejlige salme, inden julegudstjenesten var forbi. Først da var det rigtig jul.
Glade jul eller på tysk: "Stille Nacht, Hellige Nacht" og på engelsk: "Silent Night" er en traditionsrig julesalme, som til næste år kan fejre 200-års fødselsdag. Salmen lover trøst og giver håb igen og igen. Igennem 200 år har salmen krydset grænserne og overvundet kriser. Den forbinder mennesker uanset deres oprindelse, alder eller religion, og giver et link tilbage til det tidspunkt, hvor den blev skrevet. Julesalmen har sin oprindelse i Østrig. Det var præsten Joseph Mohr fra Salzburg og skolelæreren Franz Xaver Gruber, Øvre Østrig, der sang salmen første gang i St. Nikola-kirken i Oberndorf nær Salzburg.
I 1818 blev den oprindelige tekst forfattet af Joseph Mohr, mens Franz Xaver Gruber blev bedt om at sætte musik til teksten. Kun få år senere bragte sangfamilier fra Zillertal-dalen sangen fra Østrig til det øvrige Europa og resten af verden. I dag synges denne legendariske julesalme på mere end 300 sprog og dialekter.
I forbindelse med salmens 200 års fødselsdag er der allerede planlagt en lang række aktiviteter i Østrig i almindelighed og i Salzburg og omegn (Wagrain) i særdeleshed. Ikke færre end 13 steder i Salzburger Land, Øvre Østrig og Tyrol vil man festligholde fødselsdagen, ligesom der er planlagt utallige specielle udstillinger og arrangementer på de forskellige Silent Night museer i 2017 og især på årsdagen i 2018. Blandt andet vil der være en lang række festspil, Salzburg Advent Festival på Großes Festspielhaus i byen Salzburg.
Forfatteren til Glade Jul, Joseph Franz Mohr, blev født i Salzburg som et barn uden for ægteskab den 11. december 1792. Han voksede op hos sin mor, sin bedstemor og stedsøster Klara og en ekstra slægtning i et hus i den kolde og mørke Steingasse 31. Den 25. august 1817 blev Joseph Mohr assisterende præst i Oberndorf nær Wagrain cirka 40 km fra Salzburg. Det nye sogn, adskilt fra Laufen ved Salzach-floden, havde ikke en præstegård. Derfor boede Mohr i et rum i Sacristanhuset og spiste på landsbyens taverner. I Oberndorf blev han hurtigt venner med læreren Franz Xaver Gruber, som var fem år ældre end ham og kom fra den nærliggende Arnsdorf. Franz Gruber førte tilsyn med koret og orgelet ved St. Nikola Kirke i Oberndorf.
I julen 1818 bad Joseph Mohr sin ven Gruber om at skrive musik til sit digt, Glade Jul, som han havde skrevet i 1816 i Mariapfarr. Allerede om eftermiddagen den 24. december 1818 komponerede skolelæreren Franz Xaver Gruber den nu velkendte melodi til Joseph Mohrs julesalme i sin lille lærerbolig i Arnsdorf. Efter julemessen blev salmen fremført for første gang af de to venner og ledsaget af Joseph Mohr på guitar.
I sin præstegerning engagerede Mohr sig i socialt arbejde blandt de fattige, ikke mindst børn. Han tog initiativ til bygning af en skole i Wagrain for mere end hundrede børn, hvor der tidligere kun havde været et enkelt klasseværelse. Mohr var blandt andet også med til at grundlægge en fond, hvor midlerne blev brugt til at gøre det muligt for børn af fattige forældre at gå i skole. Den 4. december 1848, næsten 30 år efter den første udførelse af sin sang, døde lyrikeren kun 56 år gammel af en lungeinfektion. Hans eneste ejendom var hans guitar, som han testamenterede til Franz Xaver Gruber's familie. "De fattiges præst" oplevede aldrig den succes, som hans julesang senere fik over hele verden.