Fisk og vand i havedammen

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
En havedam tilfører haven et lille stykke unik natur. En havedam tilfører haven et lille stykke unik natur. Foto: Aage Krogsdam.

BASSIN I HAVEN: Som følge af det kølige vejr i april måned, hvor risikoen for nattefrost først var væk ved månedens udgang, fik jeg først sat pumpe og filter til mit havebassin i gang i torsdags.

Der er tale om et biofilter, og UV filteret, som er med til at slå alger ihjel, må ikke udsættes for frost.

Det er nemlig tidligere sket for mig, at jeg har sat filteret i gang i haven, og så kom der en enkelt nats nattefrost, og det kan filteret altså ikke tåle.

Rensning havebassinet

Jeg rensede først bassinet og det cirka seks meter lange nedløb til bassinet fra stenhøjen for over en måned siden. En del blade samt jord havde nemlig lagt sig i nedløbet, og det fjernede jeg naturligvis helt.

havebassin-vand-baekDesuden støvsugede jeg hele bassinet med vandstøvsugeren og fik mange af de rådne planterrester op af bassinet.

Det er vigtigt at få alt det organiske materiale fjernet, idet forrådnelsen kræver ilt, som tages fra vandet og dermed fra fiskene, ligesom det organiske materiale danner sumpgasser i bassinets bund.

Vandet gøder græsplænen

Under støvsugning pumpede jeg cirka en tredjedel af vandet ud over græsplænen, som derved gødes på en god måde. Efter rengøringen tilførte jeg vand fra vandhanen, og derefter testede jeg ph-tallet (surhedsgraden), som skal være cirka 6.5.

Er ph-tallet for højt (det er det som regel), kan man tilføre ph-sænker. Man må aldrig tømme bassinet helt for vand under rengøringen for at undgå, at det biologiske system kommer i ubalance.

Ubalancen i bassinet giver også grobund for alger især trådalger.

Men som sagt, jeg fik renset bassinet for over en måned siden, og ventede så på, at nattefrosten skulle forsvinde.

Fiskene nyder varmen

Fiskene har længe været meget livlige og i dagtimerne, når solen er højest på himlen, svømmer de til overfalden og nyder det varme vand, som i lang tid har haft en temperatur i på 17-18 grader dog en smule koldere dybere nede i vandet.

Vandet var efterhånden blevet lidt grumset og en overgang kunne jeg ikke se fiskene. Jeg var bange for, at vi havde haft ubudne gæster i de tidlige morgentimer – der er nemlig to fiskehejre, som holder til i den store mose kun 20 meter fra vores havebassin.

Men heldigvis viste fiskene sig igen efter tre dage. Jeg har lavet et slags beskyttelsesrum på bunden af det 110 centimeter dybe bassin, hvor fire sten danner ligesom en slags jættestue. Her kan fiskene gemme sig, hvis fiskehejren eller naboernes katte skulle komme forbi.

havedam-vand-blomsterFodring i gang

Først her da jeg fik sat anlægget i gang Kr. Himmelfarts dag, begyndte jeg at fodre fiskene. De var meget glade for at få noget at spise igen efter vinterperioden, hvor de har fastet siden november - de spiser næsten af min hånd, og der går en del foder til.

Siden vi lavede bassinet for fem år siden, har de 19 fisk formeret sig, og nu er der over 60 i forskellige størrelser – der kommer 10-12 nye til hvert år.

I efteråret måtte jeg foræret cirka 20 guldfisk væk, da jeg var bange for at for mange fisk gav ubalance i vandet, og dermed kan jeg risikere at fiskene dør – den biologoske balance skal være orden.

Trådalger i vandet

Samtidig med at jeg satte filter og pumpe i gang, dryssede jeg 300 - 400 gram algedræber pulver ud over bassinet og en del urenheder kom til overfladen. Disse urenheder blev fjernet med mit store fiskenet.

Nu efter fire dage med filteret kørende døgnet rundt er vandet helt klart, og jeg kan se bunden, og det er en forhøjelse at se, hvordan fiskene boltrer sig.

Åkanderne har sendt de første blade til overfladen og engkabelejerne står i fuldt gult flot og de andre vandplanter gror kraftigt.

Endnu har trådalgerne efter fire dage med fuld sol ikke vist sig.

Hvis du vil vide mere om bassin i haven kan du gå ind på www.pondteam.se, hvor mit anlæg kommer fra.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.