De to vinbønder elsker at fortælle om deres passion for vindyrkning og forleden var det sidste gang i år, at fortællingen om druerne på stokken til de ædle dråber i flasken, blev fortalt til de besøgende.
Sorterne udgøres af Rondo, Solaris og Regent og giver henholdsvis rød og hvidvin i vinkælderen og sælges fra den lille butik på vingården samt hos Smagen af Øen i Nordby.
Mousserende vin
Efter en vandring i vingården kulminerer det hele i smagsrummet og som hos en fransk vinbonde, trækkes den ene flaske efter den anden op – dråberne smages efter og bedømmes og til slut kom turen til den mousserende vin, der har været halvandet år undervejs.
Den stærke flaske udstråler kraft, og proppen ryger da også højt til vejrs – og den mousserende vin, der ikke må kaldes champagne, er bestemt de halvandet år værd.
Cider fra Samsø
Kim Hedegaard producerer også cider, og her får han elstar og coxorange fra frugtplantagen i Alstrup, som så ender som en velsmagende cider.
Snart er der plukketid hos Landlyst vin og hos resten af øens 15 vinavlere, hvor det er sukkerindholdet, der bestemmer kvaliteten af årgang 2017.
Foto 1 De blå sukkerfyldte druer er snart klar til plukning.
Foto 2 Kim Hedegaard fortæller om vinens vej fra stok til flaske
Foto 4 Kulminationen på vinbesøget – smagen af det hele