I forbindelse med Dronningens officielle besøg i Varde i begyndelsen af juni, ringede hun til direktør Thomas C. Thulstrup på Museet på Koldinghus og spurgte, om hun måtte komme forbi helt privat og se udstillingen af Zarfamiliens juveler Peter Carl Fabergé.
Direktøren blev naturligvis glad for henvendelsen og inviterede på frokost, hvorefter han viste Dronningen rundt på Fabergé udstillingen. Den omfatter omkring 100 genstande, som er udlånt til museet fra medlemmer af den danske kongefamilie inklusiv Margrethe selv. Hun var i øvrigt meget begejstret for den flotte udstilling i lighed med de tusinder, der allerede nu har besøgt udstillingen, som løber helt frem til den 25. september.
Amerikanske turister duperet
En af museets faste kustoder fortalte mig en historie om en amerikansk familie som samme dag besøgte slottet og udstillingen. De var ikke så benovet over, at der var tale om et kongeslot, da der i slotsgården var loppemarked den dag.
Helt spontant udbrød den ene af de amerikanske kvinder i selskabet, at i hendes øjne var der ikke meget kongeligt over slotsgåden, det så nærmest ud til, at det var pøblen, der havde indtaget den. Hertil måtte kustoden irettesætte hende og sagde, at der virkelig var tale om et kongeslot, eftersom museet havde besøg af selveste Danmarks Dronning. Og ganske vist, den amerikanske familie kunne ikke tro deres egne øjne, da de sad nede i slotsgården og pludselig kom museets direktør forbi sammen med Dronning Margrethe.
Den vidtløftige amerikanske turist måtte hurtigt undskylde og trække ordene omkring pøblen i sig igen. Det blev således lidt af et eventyr for familien, der oplevede en rigtig Dronning på meget nær hold.
Det er ikke mange, der oplever Dronning Margrethe komme på besøg på slottet inkognito, selvom der er utroligt mange spændende ting at se på det historiske slot. Men det er en helt anden historie.
Zarens hofjuveler
I artiklen her koncentrer vi os om den imponerende udstilling af Zarens hofjuveler. Det er utroligt, hvad den mand og hans personale kunne kreere af smykker og andre kunstgenstande.
Da vi gik rundt og nærstuderede smykker og andre kunstgenstande, som han havde forarbejdet, opdagede vi de utroligste detaljer på de enkelte genstande. På udstillingen ser vi små diamantbesatte påskeæg, som han fremstillede og leverede til zarfamilien frem til den russiske revolution i 1917.
De berømte kejserlige påskeæg af Fabergé var inspireret af et ældre guldæg, der var ejet af den danske kongefamilie. Påskeæggene blev givet som gave fra zar Alexander III til dennes danskfødte hustru, Kejserinde Dagmar og siden fra zar Nikolaj II til sin mor og sin hustru. Traditionen strakte sig fra 1885 til 1916.
Udlånt af den danske kongefamilie
Mange af de udstillede genstande er udlånt af den danske kongefamilie, som på grund af de familieære bånd til den russiske zarfamilie, har arvet adskillige Fabergé værker. Her findes smykke æg, brevknive og champagnekølere.
Disse genstande har kun sjældent været vist for den danske offentlighed netop på grund af, at de er privat ejede og stadig bruges af den danske kongefamilie inklusiv vores Dronning.
Udstillingen viser Fabergé-genstande, som har forbindelse til den danske kongefamilie. Da der ikke er nogen af de oprindeligt 50 kejserlige påskeæg i dansk kongelig eje, er der ikke nogen af dem ikke i udstillingen. Men da æg var et populært motiv blandt andet i smykkevedhæng, ses der mange mindre æg i guld, sølv, ædelsten og med diamanter og rubiner i udstillingen.
Fabergé var en stor kunstner
Fabergé fremstillede også andre ting end smykker. På udstillingen ser vi cigarettændere og billedrammer om familiefotos af forskellige størrelser, alt sammen omkranset af bladsølv og bladguld og masser af farverige emaljer.
Udstillingen på Koldinghus er opdelt i tre afsnit. Det første afsnit fokuserer på Fabergés juvelerkunst med eksempler både på brugskunst og kunstgenstande blandt andet små æsker og pennebakker med ædelstene, guldindfattede diamanter og rubiner.
Et andet afsnit præsenterer de officielle værker skabt af juveleren og skænket til forskellige medlemmer af det danske kongehus i forbindelse med kroninger, jubilæer eller kongelige bryllupper.
Guldbyllupsgave
Blandt andet er der udstillet en stor forgyldt campagnekøler, som var guldbryllupsgave til Christian IX og dronning Louis i 1892. Den blev brugt igen til Dronning Margrethe og Prins Henriks sølvbryllup i 1992.
I udstillingens tredje afsnit er der fokus på en række private gaver som smykker og rammer til familiefotos.
De udstillede værker er udlånt af Dronning Margrethe, Prins Henrik, prinsesse Bennedikte (der i øvrigt er museets protektor) Dronning Anne-Marie, Prinsesse Elisabeth, grev Ingolf og Grevinde Sussie af Rosenborg med flere.
Udstillingen vil være på Koldinghus museum til den 25. september, og det kan varmt anbefales at besøge den flotte og charmerende udstilling, som også fortæller en lille del af Danmarks historien.