Indianernes spændende historie

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Canadas indianere husker historien ved at udsmykke totempælenne. Canadas indianere husker historien ved at udsmykke totempælenne. Foto: Aage Krogsdam.

CANADA: På museet i Ksan Village i det nordvestlige British Columbia i Canada kan man se indianernes historie i de inskriptioner og tegn, man finder på de smukke totem pæle.

Landsbymuseet ligger der, hvor floderne Kisplox og Bulkley løber sammen og danner den over 600 kilometer lange lakserige flod, Skeena, der udløber i Stillehavet lige syd for Prince Rubert.

Ksan Village var og er stadig beboet af en stamme ved navn Gitxsan. Bjergpasset, hvor floderne løber sammen har gennem årtusinder været brugt som trafikknudepunkt af first-nationsfolkene.

canada-totempælFire stammer

Gitxsan folket består af fire stammer nemlig Frog, Eagle, Wolf og Fireweed, og disse stammer har levet her i tusinder af år som samlere, fiskere og jægere. Stammens territorium var lidt større end Danmark, og her boede tidligere mellem 10.000 og 15.000 mennesker, men i dag er der kun cirka 5000 tilbage.

De europæiske nybyggere medbragte i 1800-tallet en lang række sygdomme, som mæslinger, kolera og kopper, og de udslettede mange landsbysamfund totalt.

De indfødte folk, som levede i landsbyen før europæerne ankom, levede i pagt med naturen. På grund af områdets rigdom på fisk, dyr, planter var stammerne langs Skeena floden ret velstående efter datidens forhold.

Ksan Village - historisk landsby

I 1970 blev der i landsbyen Ksan etableret en historisk landsby med et museum. Nær flodbredden byggede man træhuse af rødt cedertræ mangen til de, som de indfødte boede i gennem århundreder.

Foran disse huse står der en lang række totem pæle alle med front mod floden. Totem pælene har en særlig betydning for 1. nationsfolkene, og i Ksan Village findes nogle af de ældste totem pæle i Canada, enkelte af dem er 160 år gamle.

Det er lykkedes at bevare dem ved at male træet med farverudtræk fra planter i naturen. Udskæringerne på de op til 10-15 meter høje pæle er en specialiseret kulturel udtryksform blandt 1. nationsfolkene i Canada.

Denne udtryksform nåede sit højdepunkt i 1800-tallet. Motiverne henviser til personers eller klaners skytsånder, en slægts våbenmærker eller historiske og mytologiske fortællinger.

Pælene rejstes til ære for afdøde eller levende personer af høj rang. Selve rejsningen af en totem pæl var omgivet af stort ceremoniel og udgjorde en skelsættende begivenhed i en slægts historie.

Fire hovedhuse

Museet består af fire hovedhuse nemlig Frog huset, Fireweed huset, Eagle huset og Wolf huset samt yderligere en række såkaldte langhuse. Det enkelte hus har sin historie og sin funktion, og de illustrer, hvordan de enkelte landsbyer var bygget op.

I forårsmånederne og om sommeren indsamlede befolkningerne forråd i form af fisk og kød, således at stammen kunne klare sig igennem den lange vinterperiode. Man tørrede og røg kød og fisk, man indsamlede bær fra planterne i skoven, man fældede træer til byggeri og til beklædning (barken).

canada-soeStammefester

Foråret og sommertiden var derfor en travl tid, hvor alle var med til at skaffe mad til vinteren. Men om vinteren slappede man af med at spise, drikke, danse og feste og fortælle historier, som var blevet fortalt ved mundtlig overlevering igennem tusinder af år.

Det lille samfund blev "styret" gennem ceremonier og farverige festligheder, som man kaldte yukw. De legender, der blev fortalt ved stamme festerne, finder man overalt i Canada hos den oprindelige befolkning som har beboet landet siden istiden for 15.000 år siden. De kalder sig "first-nations" og ikke indianere.

Spirit Island

Den lille ø Spirit Island i den flotte sø Maligne i Jasper Nationalparken cirka 300 kilometer vest for delstaten Albertas hovedstad Edmonton, har også fået sit navn fra en gammel. first-nations legende.

Der var tale om to unge elskende fra to stridende stammer, som i al hemmelighed mødtes på øen. Pigen, der var datter af den ene stammes høvding, forelskede sig i nabostammens høvdinge søn. Det opdagedes hendes fader, og forbød hende at komme på øen.

Men hendes elsker blev uvidende om forbuddet trofast ved med at komme til øen hver dag hele sit liv i håbet om at se hans smukke kæreste igen. Men hun kom aldrig, og til sidst døde han på øen, hvor hans ånd stadig opholder sig. Deraf navnet Spirit Island.

I dag bor der stadig cirka 1.4 millioner 1. nations folk i Canada spredt ud over hele landet. Mange steder er der lavet museer som fortæller om 1. nations historie, kultur og levevis.

Jeg rejste med Air Canada og Gislev Rejser og turen var en oplevelse af de helt store. 

Senest ændret Onsdag, 05 august 2015 17:48

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.