Derfor koster motorolie mere – og hvad det betyder for dig

Udgivet i Arbejdsliv
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Hvis du har skiftet eller fyldt motorolie på bilen de seneste par år, har du formentlig lagt mærke til priserne er steget betydeligt. Der er samtidig længere mellem de gode tilbud, og det er noget som danskerne kan mærke på pengepungen. I denne artikel vil vi kigge nærmere på hvorfor priserne stiger så meget, hvad det betyder for danskerne, og hvordan man kan tilpasse sig. God læselyst!

Hvorfor stiger prisen på motorolie?

Kigger vi et par år tilbage, er prisen på motorolie faktisk steget med mere end 30% siden 2021, hvilket er en ret væsentlig stigning. Dette skyldes flere faktorer, hvor inflation faktisk ikke er en af de største syndere, men derimod problemer med forsyningskæden der står for en stor del af de højere priser. Derudover er selve prisen på råolie også steget globalt, hvilket fører til yderligere stigninger, og samtidig har der været et mere ustabilt geopolitisk landskab rundt omkring i verden, der også har haft indflydelse på prisen for motorolie.

Hvad betyder prisstigningen for bilejere og virksomheder?

Som privat bilejer i Danmark betyder det mest af alt en højere regning fra bilværkstedet når man har sin bil til service, eller når man køber motorolie direkte hos de forskellige forhandlere. Og i takt med prisstigninger er globale, er der ikke meget at hente ved at købe i Tyskland eller Sverige for eksempel.

Virksomhederne kan også mærke denne stigning, da firmabiler der kører adskillige tusinde kilometer hver måned jo oftere skal have skiftet olie, hvilket fører til højere driftsomkostninger. For virksomheder med større bilflåder kan selv små prisstigninger på motorolie hurtigt løbe op i betydelige ekstraudgifter over et år.

Bilværkstederne har da også allerede lagt mærke til at bilejerne venter længere tid på at skifte motorolie. Det betyder at intervallet for olieskift, ifølge Bildeleshop hver 10.000-12.000 kilometer, ikke nødvendigvis bliver overholdt lige så flittigt disse dage, og det kan føre til ekstra omkostninger i fremtiden.

Kan man spare penge på motorolie?

Det er først og fremmest blevet mere relevant at købe stort ind, især for virksomheder med flåder af biler, da man ofte kan opnå betydelige besparelser ved mængderabat. Alternativt er det også mere aktuelt at kigge efter tilbud, og måske købe ind selvom man er i god tid og der er langt til næste olieskift, simpelthen fordi usikkerheden bag priserne gør det svært at forudsige, hvornår næste stigning rammer.

Der er dog heldigvis et par måder hvorpå man kan modvirke nogle af disse prisstigninger som privat forbruger eller virksomhedsejer. Syntetiske motorolier har som udgangspunkt en længere levetid, hvilket vil sige de holder til flere kilometer, og da prisen ofte er nogenlunde den samme, kan det altså være en fornuftig måde at strække budgettet en smule. Samtidig beskytter de også motoren bedre i mange tilfælde.

Der bliver derudover også forsket i alternative smøremidler, som både er mere bæredygtige på grund af processen for udvinding og fremstilling, og samtidig mindre afhængige af råolie. Der går dog desværre nok nogle år endnu, før vi når et punkt hvor det er et aktuelt alternativ som den gennemsnitlige dansker kan drage fordel af, men det er helt sikkert værd at holde øje med udviklingen på dette område.

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.