Vi er på fotosafari efter et foto af elefant, løve, leopard, bøffel og det sorte næsehorn, og den ferieform er blevet populær, for dyrene er fascinerende at betragte. Arrangørerne er Afrika-Safari.dk, og de har styr på, hvor de mange store dyr befinder sig.
De fem dyr benævnes under ét "The Big Five". Ordet "Safari" stammer oprindeligt fra Afrika, hvor de hvide de opdagelsesrejsende begyndte at nedlægge vilde dyre på organiserede jagter. Og det er også fra den tid at begrebet "The Big Five" opstod.
Serengetis mange dyr
I dag er det imidlertid mest jagt med kamera, der finder sted i Afrika og som det nyeste er begrebet "The Big Nine" kommet til. Det betyder, at udover løve leopard, elefant, bøffel og næsehorn er flodhest, giraf, gepard og vildhund med på listen.
På Serengeti-sletten i Tanzania finder du den største koncentration af vilde dyr i verden, så safariferie her er en fantastisk mulighed for at opleve de mange dyr i deres naturlige omgivelser.
Serengeti-sletten er dobbelt så stor som Sjælland, og den næsten flade savanne huser op mod to millioner vilde dyr.
En million gnuer
To gange årligt vandrer de store flokke af gnuer – godt en million samt zebraer, giraffer, elefanter og et hav af antiloper og gazeller fra den ene ende af sletten til den anden i jagten på føde og vand.
De mange planteædende dyr følges af store flokke af rovdyr lige fra løver, leoparder, geparder, ulve, ræve, hyæner vildhunde jakaler til forskellige vildkatte for blot at nævne nogle.
Desuden følger rovfuglene med til at rydde op efter måltiderne på de store dyr. Serengeti Nationalparken er en af de syv parker i landet, og her i Tanzania finder du et af de få steder i Afrika, hvor du som turist kommer meget tæt på dyrene.
Tanzania har det hele
Hvis du vil opleve de vilde dyr på nær hold, kan du tage med Afrika-Safari.dk på en af deres mange Safarirejser til Tanzania. Der flyves blandt andet med KLM via Amsterdam direkte til den stor internationale lufthavn ved foden af Afrikas højeste bjerg Kilimanjaro, der er lige knap seks km højt.
På turene er der også mulighed for at komme på bjergbestigning af det flotte bjerg med evig sne og is på toppen. Derudover er en anden attraktion på turen et besøg i den lille nationalpark Ngorongoro krateret.
Denne udslukte vulkan ligger i cirka 2200 meters højde og i bunden af krateret, hvis skråninger er meget stejle, lever der på et areal på cirka 250 kvadratkilometer op imod 30.000 dyr.
Badeferie på Zanzibar
Under rundturen i Tanzania, hvoraf nogle af turene kan kombineres dels med et besøg på den smukke tropeø Zanzibar dels badeferie i Mombasa i Kenya, bor du på flotte hoteller eller lodges, som det kaldes på disse kanter.
Der er tale om fire-stjernede hoteller med alt mulig komfort og med de vilde dyr græssende næsten lige uden for dit værelses vindue.
Bæredygtig ferie
Når der specielt i Tanzania findes så mange vilde dyr, skyldes det en bæredygtig natur- og vildtpleje fra regeringens side under overskriften "Wise Use".
I flere af Østafrikas lande har der igennem mange år været ført en zigzag kurs i forhold til de vilde dyr, hvilket har betydet forbud mod trofæ jagt.
Det betød eksempelvis i Kenya, at bestanden af vilde dyr voksede voldsomt i slutningen 1980erne, og dyrene spredte sig og blev en konkurrent til de indfødtes landbrugsafgrøder.
Krybskytteri
Resultatet af de mange dyr øgede krybskytteriet, og samtidig førte den store bestand af vildt til overgræsning med sygdom til følge blandt dyrene.
Staterne begyndte derfor i slutningen af 1990erne at indføre begrebet "Wise Use". Det betyder kort og godt en kontrolleret afskydning via trofæjagt kombineret med lokal forvaltning af vildtet.
Samtidigt har den lokale forvaltning givet befolkningen forståelse for, at vildtet er en meget bedre afgrøde end landbrugsdrift på den magre og ofte tørkeramte savanne.
Ferie mindsker fattigdom
Gennem en fornuftig udnyttelse af naturens ressourcer bekæmper man både fattigdom og får den lokale befolkning til at forstå, at vildtet er en udnyttebar ressource, som kan jages.
Et sådan projekt med lokal forvaltning har blandet andet været styret af Danmarks Jægerforbund med støtte fra Dania i Tanzania i godt 10 år.
Det er lykkedes at få den lokale befolkning til at forstod begrebet "Wise Use". I området har salget af vildtkød og licensindtægterne fra trofæjagter medført en højere levestandard og har stoppet krybskytteriet.
Skov og savanne
Gennem denne vildtforvaltning undgås samtidig ødelæggelse af skov, savanne samt sygdom blandt de vilde dyr.
Målsætningen for projektet har været gennem bevarelse af vildtet, at gøre det til økonomisk aktiv som en ressource, der udnyttes på et bæredygtigt grundlag.
Undersøgelser har samtidig vist gennem århundreder, at vildtet er langt bedre til at udnytte biotopen, og faktisk kan levere ti gange så meget kød som landbrugsrift.
Lokale redder Afrikas dyr
Udviklingen de sidste 40-50 år har vist, at handelsrestriktionerne, demonstrationer samt vedtagelse af alle mulige konventioner fra velmenende ikke-jægere, repræsenteret i Vestens mange miljøorganisationer, hverken redder dyrene eller Afrikas folk.
Kun befolkningens egen forståelse og medbestemmelse gennem "Wise Use" princippet løser konflikten mellem mennesker og dyr især i det østlige og sydlige Afrika. Du kan læse meget mere om ferie og rejser til Afrika her.